?
Türk mutfağında önemli yeri olan soğanın pek çok faydası vardır.
A, B ve C vitaminleri içerir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, iyot, fosfor ve kükürt minarelleri bakımından zengindir.
Vücut direncini artırır. Bağırsak sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Her derde deva
Kuşkusuz her sebze ve meyvenin vücut için büyük faydası var, ancak soğan, nefes yollarını açma ve öksürüğü kesme özelliği olduğu için soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşit için faydalıdır.
Kanda bulunan şeker seviyesini ayarlayan etkilerinden dolayı şeker hastaları için de bulunmaz bir nimettir.
Mikrop öldürücü özelliği vardır. Vücuttaki ve kandaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
Taze ve kuru soğan olarak iki türlü yenmesi mümkündür. Hem çiğ olarak salatalarda kullanılabilir, hem de pişirilerek yemeklere katılabilir. Faydaları açısından etkisi değişmez.
Yine de uzmanlar soğanın çiğ tüketilmesini tavsiye eder. Ancak bu durumda hazmının kolay olması için iyi çiğnenmelidir.
Soğanın diğer yararları
•Mide asidini artırdığı için sindirimi kolaylaştırır.
•Kan şekerini düşürür.
•İdrar söktürür.
•Yüksek tansiyonu düşürür.
•Yaraların iyileşmesini kolaylaştırır.
•Antibakteriyel etki sağlar.
•Egzama, dolama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.
•Karaciğerin çalışmasını düzenler.
•Sinirleri rahatlatır.
•Hafızayı güçlendirir.
•Cinsel gücü artırır.
•Kalpteki kroner damarların genişlemesini sağlar.
•Prostat bezinin çalışma ritmini düzenler ve sertleşmesini engeller.
•Böbrek taşı ve kumu dökmeyi kolaylaştırır.
•Sinirleri gevşetir. Zihin yorgunluğunu ve uykusuzluğu giderir.
•Depresyona iyi gelir.